6 μυστικά για να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου!

Γράφει η personal trainer Δήμητρα Σ.

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας τι είναι ο μεταβολισμός. Ο μεταβολισμός περιλαμβάνει όλες τις βιοχημικές διαδικασίες για την παραγωγή και απελευθέρωση ενέργειας και ορίζει τις θερμίδες (ενέργεια) που χρειάζεται να καταναλώνουμε. Ωστόσο υπάρχου παράγοντες που τον επηρεάζουν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε όπως το φύλο και η ηλικία.

Πάμε λοιπόν να δούμε τις 6 πιο χρήσιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν στη σωστή απώλεια βάρους!

 

  • Μην στερείσαι τίποτα!

Μην κάνεις το λάθος σε μια απόπειρά σου να χάσεις αυτά τα περιττά κιλάκια, να ρίξεις τις θερμίδες σου στα πατώματα και να αρχίσεις τις υπερβολικές στερήσεις. Ο οργανισμός σου θα το λάβει ως απειλή και θα επιβραδύνει όλες τις χημικές διαδικασίες του μεταβολισμού σου ώστε να πέσουν οι θερμιδικές σου ανάγκες.

 

  • Κάνε προπόνηση με αντιστάσεις!

Οι αντιστάσεις (λάστιχα, βάρη κτλ) θα βοηθήσουν να τονωθεί το μυικό σου σύστημα, το οποίο καίει θερμίδες ακόμα και όταν κάθεσαι. Σκέψου ότι για κάθε μισό κιλό μυικού ιστού που κερδίζεις, το σώμα σου καίει 70 θερμίδες παραπάνω ημερησίως!

 

  • Φάε την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι!

Η πρωτεΐνη είναι το δομικό συστατικό του οργανισμού, απαραίτητο για την ενίσχυση της μυϊκότητάς σου.

 

  •  Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά!

Μην κοιμάσαι λιγότερο από 7 ώρες ημερησίως. Οι ώρες ξεκούρασης είναι σημαντικές για τον οργανισμό σου, καθώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η ινσουλίνη, η γκρελίνη και η λεπτίνη, πολύ σημαντικές στον κύκλο του μεταβολισμού.

 

  • Νερό, Μέταλλα, Ιχνοστοιχεία, Βιταμίνες!

Η έλλειψή τους μπορεί να επηρεάσει εκτός από την υγεία μας και το μεταβολισμό μας. Κατανάλωσε φρούτα, λαχανικά και πιες αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας!

 

  •  Μη βασίζεσαι σε ”μαγικά” ροφήματα και χάπια!

Όλα αυτά τα σκευάσματα που υπόσχονται ότι κάνουν θαύματα, δεν πρόκειται να κάνουν τη δουλειά για σένα. Με απλά βηματάκια κάθε μέρα μπορείς να χτίσεις έναν υγιή μεταβολισμό.

Related stories