Φάε πρωτεΐνη για να χάσεις βάρος!

Γράφει ο personal trainer Χρήστος Κ.

 

Η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη διατροφή μας, καθώς βρίσκεται παντού στο σώμα μας και χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές διεργασίες του οργανισμού. Αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία είτε παράγονται από τον οργανισμό είτε τα προσλαμβάνουμε μέσω των τροφών που καταναλώνουμε.

Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ένας ανθρώπινος οργανισμός διαφοροποιείται με βάση το φύλο, την ηλικία και ιδιαιτέρως την άσκηση που κάνουμε.

woman squatting with dumbbell

 

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ένας αθλούμενος καταπονεί το σώμα του δημιουργώντας του έτσι μεγαλύτερη ανάγκη για πρωτεΐνη προκειμένου να επισπεύσει την ανάρρωσή των μυών του.

Συγκεκριμένα η προπόνηση με αντιστάσεις έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μυικό ιστό λόγω του ”τραυματισμού” του.

Ένα άτομο που έχει σαν στόχο τη μυική υπερτροφία, τη δημιουργία δηλαδή μυικού ιστού, πρέπει να έχει αυξημένη πρωτεϊνοσύνθεση. Αυτό σημαίνει ο αθλούμενος να καταναλώνει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης για να βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης.

 

 

girl doing plank

 

 

Μέσω ερευνών έχει αποδειχτεί πως για καλύτερα αποτελέσματα οι άνδρες αθλούμενοι είναι ιδανικό να καταναλώνουν ημερησίως από 1.3 έως 2.2 γραμμάρια πρωτεΐνης επί το βάρος τους σε κιλά, ενώ οι γυναίκες από 0,9 έως 1,8 γραμμάρια επί το βάρος τους σε κιλά.

 

Πολύ σημαντικό για την αύξηση της πρωτεϊνοσύνθεσης είναι το μοίρασμα της συνολικής πρωτεΐνης σε 3 με 4 γεύματα ημερησίως, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, πως αν τη φάμε σε λιγότερα γεύματα, δε θα έχουμε αποτέλεσμα ή δε θα την αφομοιώσουμε!

 

 

Ποιες είναι οι πηγές της πρωτεΐνης;

 

  • Ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά)
  • Φυτικές πρωτεΐνες (όσπρια, ξηροί καρποί και κάποια σιτηρά)
  • Συμπληρώματα πρωτεΐνης σε σκόνη πχ. πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein isolate)

 

Πως η κατανάλωση πρωτεΐνης βοηθάει στην απώλεια βάρους;

 

Η κατανάλωση πρωτεΐνης, σε μια διατροφή απώλειας κιλών, βοηθάει γιατί είναι πιο δύσκολο να την χωνέψει ο οργανισμός μας και επομένως σπαταλάει περισσότερες θερμίδες ώστε να το καταφέρει. Επιπλέον, λόγω του ότι η πρωτεΐνη δε χωνεύεται τόσο εύκολα όσο οι υδατάνθρακες, για παράδειγμα, σε κρατάει χορτάτο για περισσότερη ώρα. 

Popular stories